Klub Kamienicy: „Ziemniaki, konserwy i William Morris, w spiżarniach i jadalniach XIX wiecznych kamienic” – wykład Piotra Matkowskiego
Wykład przeniesie nas do XIX-wiecznych jadalni i spiżarni, ukazując, jak zmieniały się nawyki żywieniowe i kultura stołu w dobie rewolucji przemysłowej.
Jak przemiany technologiczne i społeczne wpływały na to jak jadaliśmy. Ziemniaki – tani i powszechny składnik diety, konserwy – symbol postępu technologicznego w przetwórstwie żywności, oraz idee Williama Morrisa – postulujące harmonię funkcjonalności z pięknem, stają się punktami wyjścia do analizy ówczesnych nawyków kulinarnych i przestrzeni domowych.
Spotkanie poprowadzi Piotr Matkowski, food designer, twórca receptur i edukator kulinarny. Prowadzi @nowysezon – instagramowy profil, gdzie dzieli się umiejętnościami, przepisami, a także promuje polskich twórców i rzemieślników. Razem z Mają Renn tworzy projekt na styku performansu i sztuki kulinarnej Nurture Salon, który był pokazywany m.in na Vienna design week i foodculturedays w Vevey CH.
Powrót do kalendarium