Menu

Ćwiczenia z jedzenia na Nadodrzu i Ołbinie

Ćwiczenia z jedzenia na Nadodrzu i Ołbinie

Słodko-gorzko, chrupiąco, miękko, zielono – tego lata wyruszymy w multisensoryczną podróż kulinarną, biorąc udział w serii sąsiedzkich spotkań warsztatowo-wykładowych, promujących dietę roślinną. Zapraszamy na ucztę!

Grupa nieformalna Nowy Sezon (Julia Gawron i Piotr Matkowski) szykują dla mieszkańców i mieszkanek pięć wydarzeń wokół jedzenia, spośród których każde będzie poświęcone jednemu z pięciu zmysłów – smaku, węchu, dotyku, wzroku i słuchu. W części teoretycznej skupimy się na podstawach sensoryki, procesach chemicznych oraz receptorach smakowych i ich ewolucyjnym znaczeniu dla przetrwania. Następnie, w części praktycznej, przygotujemy własne potrawy i przepisy, analizując je pod kątem zdobytej wiedzy oraz balansując między gorzkim (oliwa, zioła), umami (parmezan/płatki drożdżowe), słodkim (orzeszki pinii) i kwaśnym (cytryna). Porozmawiamy również o najczęściej zamawianych przez Polaków daniach i o własnych, kulinarnych preferencjach. Podczas ostatniego spotkania udamy się na spacer połączony z ćwiczeniami uważności – odwiedzimy ołbińskie tereny wypoczynkowe i skupimy się na dźwiękach otoczenia, które również wpływają na nasze doświadczenie jedzenia. Wędrówkę zakończymy sąsiedzkim, obfitym w pyszne przekąski piknikiem!  

Na każde spotkanie z cyklu obowiązują zapisy (na tydzień przed wydarzeniem) przez formularz.

Kliknij tutaj, aby sprawdzić harmonogram: 

Prowadzenie: Piotr Matkowski, Julia Gawron 

Miejsce: Klub pod Kolumnami, plac św. Macieja 21  

Prowadzenie: Piotr Matkowski, Julia Gawron 

Miejsce: Klub pod Kolumnami, plac św. Macieja 21  

Prowadzenie: Piotr Matkowski, Julia Gawron 

Miejsce: Klub pod Kolumnami, plac św. Macieja 21  

Prowadzenie: Piotr Matkowski, Julia Gawron 

Miejsce: Klub pod Kolumnami, plac św. Macieja 21  

Prowadzenie: Piotr Matkowski, Julia Gawron  

Miejsce: Park Edyty Stein (zbiórka przy placu zabaw) 

Powrót do kalendarium
Bądź na bieżąco!

Jeśli chcesz być na bieżąco z tym, co się u nas dzieje, zapisz się do newsletera.