Tego już nie zjecie! Wykład o znikającej gastronomii Wrocławia
Nasza podróż przez ZNIKAJĄCE MIASTO trwa – tym razem poznamy je od kuchni! W czwartkowe popołudnie przyjrzymy się znikającym wrocławskim knajpom, restauracjom, barom, budkom i ogródkom.
W 1946 r. co piąty wrocławianin pochodził z dawnych kresów Rzeczpospolitej. Nowi mieszkańcy i mieszkanki miasta przywieźli ze sobą swój skromny dobytek, swoje tradycje i optymizm, dzięki któremu w morzu gruzów powstały pierwsze wyższe uczelnie, zakłady fryzjerskie oraz restauracje i cukiernie. Wiele z nich na stałe wrosło w pejzaż miasta, inne nie przetrwały dynamicznych zmian gospodarczych lat 90. XX wieku. W jeszcze innych spotykamy się do dziś.
Część miejsc, których dotyczyć będzie spotkanie, przyciągała nie tylko smakiem potraw, ale i wysmakowanymi wnętrzami. O powodzeniu innych decydował niepowtarzalny klimat.
„Nie był we Wrocławiu ten, kto nie jadł…” No właśnie… Gdzie?
Przewodniczką po wrocławskiej gastronomii będzie dr Joanna Hytrek-Hryciuk
Joanna studiowała historię oraz slawistykę na Uniwersytecie Wrocławskim oraz Ludwig Maximilian Universitaet w Monachium. Jest laureatką nagrody Fundacji im. Tomasza Strzembosza za książkę pt. „Rosjanie nadchodzą! Ludność niemiecka i żołnierze Armii Radzieckiej (Czerwonej) na Dolnym Śląsku w latach 1945–1948” oraz tytułu 30. Kreatywnych Miasta Wrocławia w 2020 r. za książkę „Między prywatnym a publicznym. Życie codzienne we Wrocławiu w latach 1938–1944”. Interesuje się herstorią, mikrohistoria i historią społeczną XX w. Popularyzuje historię w ramach instagramowego projektu „History in Progress”. Na co dzień związana z Muzeum Pana Tadeusza (część Zakładu Narodowego im. Ossolińskich we Wrocławiu).
Więcej o działalności naszej prowadzącej znajdziecie tutaj:
jhryciuk.wixsite.com/my-site-4
www.instagram.com/history_in_progress
www.facebook.com/historyInprogress