W październiku moc słoików
Dzięki projektowi Olivii Wajsen Brochów stał się miejscem zdobywania kulinarnych doświadczeń. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze imprezy czy spotkania towarzyskie zazwyczaj kończą się w kuchni. Dlaczego zatem nie zorganizować fantastycznych i aromatycznych spotkań przy krojeniu, gotowaniu i wekowaniu?
W trakcie spotkań wymienialiśmy się przepisami, poznawaliśmy nowe smaki i wspólnie przygotowywaliśmy jesienno-zimowe przetwory. Kulinarnymi dziełami podzieliliśmy się z seniorami z Dziennego Domu Pomocy oraz mieszkańcami bloku socjalnego przy ul. Koreańskiej 1.
Warsztaty kulinarne odbywały się we wszystkie soboty listopada, a każde spotkanie poświęcone było innemu zagadnieniu. Co ważne, w warsztatach mógł uczestniczyć absolutnie każdy – zarówno ten, kto w kuchni radzi sobie doskonale, jak i ten, kto głównie w niej jada lub zmywa.
Cykl kulinarnych zajęć zakończyła finałowa uczta (3 grudnia), czyli wielkie smakowanie przygotowanych słoikowych frykasów. Z kolei wisienką – choć nie na torcie, a na słoiku – był Przepiśnik, zawierający wspólnie zrealizowane przepisy. Znaleźć w nim można receptury brochowian, kilka słów o uczestniczkach i uczestnikach warsztatów oraz zdjęcia i ciekawostki.