Nowa lokalność. Spotkania wokół jedzenia
Co uprawiane jest w naszych okolicach? Czy bazylia tajska jest składnikiem lokalnym? Jak połączyć znane nam smaki w zupełnie nowy sposób? I czy możemy hodować rośliny jadalne, nie posiadając ogrodu? Tego wszystkiego można było się dowiedzieć dzięki duetowi Nowy Sezon!
Julia Gawron i Piotr Matkowski zaprosili do dyskusji na temat lokalności w jedzeniu. W trakcie edukacyjnych, pełnych uważności spacerów, poszukaliśmy i spróbowałyśmy roślin jadalnych. Po wędrówkach, przyszedł czas na zapoznanie się i integrację – na pikniku, smakując pyszne, lokalne produkty.
Drugą częścią projektu były plenerowe warsztaty, podczas których pobudzona została nasza kulinarna kreatywność! W roli głównej wystąpiły: pomidor, fasolka szparagowa i śliwki. Uczestnicy i uczestniczki spotkań nie tylko stworzyli/-ły nowe kompozycje dań, ale także pogłębili/-ły swoją eko świadomość w kwestiach produkcji żywności.
Kliknij tutaj, aby sprawdzić harmonogram
- 4.08, 9.08 | 17:00-20:00
Nowa lokalność – spacery i piknik - 11.08, 12.08 | 17:00-20:00
Nowa lokalność – warsztaty