Menu

Nowa lokalność. Spotkania wokół jedzenia

Nowa lokalność. Spotkania wokół jedzenia

Co uprawiane jest w naszych okolicach? Czy bazylia tajska jest składnikiem lokalnym? Jak połączyć znane nam smaki w zupełnie nowy sposób? I czy możemy hodować rośliny jadalne, nie posiadając ogrodu? Tego wszystkiego można było się dowiedzieć dzięki duetowi Nowy Sezon!

Julia Gawron i Piotr Matkowski zaprosili do dyskusji na temat lokalności w jedzeniu. W trakcie edukacyjnych, pełnych uważności spacerów, poszukaliśmy i spróbowałyśmy roślin jadalnych. Po wędrówkach, przyszedł czas na zapoznanie się i integrację – na pikniku, smakując pyszne, lokalne produkty.

Drugą częścią projektu były plenerowe warsztaty, podczas których pobudzona została nasza kulinarna kreatywność! W roli głównej wystąpiły: pomidor, fasolka szparagowa i śliwki. Uczestnicy i uczestniczki spotkań nie tylko stworzyli/-ły nowe kompozycje dań, ale także pogłębili/-ły swoją eko świadomość w kwestiach produkcji żywności.

Kliknij tutaj, aby sprawdzić harmonogram
Projekt został zrealizowany w ramach Edycji 32. Mikrograntów.
Wróć do listy projektów
Bądź na bieżąco!

Jeśli chcesz być na bieżąco z tym, co się u nas dzieje, zapisz się do newsletera.